Bedste Motionscykel: Guide til motion på en motionscykel!

Bedste Motionscykel: Guide til motion på en motionscykel!

🥇Dagens tilbud på motionscykler

"Odin B100 er en rigtig fin og pladsbesparende motionscykel, som giver dig en høj værdi for pengene.Du skal vælge denne B100 motionscykel, hvis du vil have en brugervenlig model, der kan give..."

999 kr.
3125 kr.

En motionscykel til motion

At bevægelse holder os sunde og raske ved vi nok alle. Vi bør gerne bevæge os flere gange om ugen - helst en gang om dagen. Sundhedsstyrelsen anbefaler:

  • At voksne mellem 18-64 år er fysisk aktive minimum 30 minutter om dagen
  • Aktiviteten bør være med moderat høj intensitet så man får pulsen i vejret
  • Dagligdagsaktiviteter tæller ikke med i dette regnestykke
  • Mindst to gange om ugen bør voksne indgå i fysisk aktivitet med høj intensitet af minimum 20 minutter ad gangen

Følger man anbefalingerne fra Sundhedsstyrelsen vil man være tættere på målet om en sund og rask krop.

Det og finde tiden til den anbefalede aktivitet kan være noget af en udfordring. Jeg har tidligere være omkring de bedste træningsbænke til hjemmetræning af netop samme årsag. Kan du se hvor jeg vil hen? Med en motionscykel i hjemmet er du langt tættere på en god daglig rutine hvori det er muligt og nå det af Sundhedsstyrelsens anbefale aktivitetsniveau.

Cykling er et rigtigt godt sted og starte. Vi kan alle cykle og har formentlig gjort det siden barnsben. Der er et utal af sundhedsmæssige fordele ved at træde i pedalerne og få sved på panden. Cykling på en motionscykel eller ude i naturen er en aktivitet de fleste af os kan være med på.

Vidste du, at man med en motionscykel til hjemmetræning kan simulere en tur op af bakken? Man kan nemlig justere både modstand og tempo og dermed skabe en cykeltur som den ville være ude i det fri. Ved og investere i en motionscykel er man da også sikret mod, at man holder foran en bakke man må trække op af - man kan nemlig løbende tilpasse sin motionscykel til ens evner i pedalerne. Det er smart!

Forbedret kondition med en motionscykel i hjemmet

Cykling er sundt for kroppen på mange punkter. Så udover og leve op til Sundhedsstyrelsens anbefalinger er der også en række sidegevinster ved og træde i pedalerne:

  • Styrker hjertet
  • Lavere hvilepuls
  • Øget blodcirkulation og forbrænding

Styrker hjertet

Cykling styrker særligt de større muskelgrupper i den nederste del af kroppen; baller, lår, læg m.m.

Lavere hvilepuls

Cykling er god konditionstræning for kroppen da man aktiverer kroppens ‘store muskler’. Store muskler stiller krav til hjertet om at pumpe mere blod rundt i kroppen. Dermed bliver dit hjerte mere udholdende. På sigt kan dit hjerte yde mere, både når du er fysisk aktiv og i hvile. Det behøver ikke slå så hurtigt når du hviler dig. Dit åndedræt vil derfor blive roligere da kroppens evne til og optage ilt er blevet bedre. Dette munder ud i en lavere hvilepuls.

Øget blodcirkulation og forbrænding

Efter en periode med cykling på motionscykel i hjemmet eller i det fri vil du også opleve, at din blodcirkulation forbedres. Dette skyldes den simple årsag, at der opbygges et tættere net af de helt, helt fine blodkar i dine muskler.

Din tid på en motionscykel vil selvfølgelig også have den effekt, at man formentlig med tiden vil tabe lidt af de overflødige kilo. I takt med at musklerne bliver større og stærkere stiger din forbrænding af kalorier ligeså. Dermed vil man i teorien kunne smide en del kilo ved og hoppe på sin motionscykel fra tid til anden. Måske en gang om dagen? Du kan jo altid have et fjernsyn foran, en god lydbog i ørerne eller lignende der kan holde dig beskæftiget alt i mens du gør din krop sund og stærk…

Cykling er en skånsom motion for kroppen

Endnu en stor fordel ved cykling er at den er skånsom for kroppen. Der er ingen tunge løft, mulighed for skæve bevægelser o.l. Der findes mange andre former for motion der kan slide ekstra meget på f.eks. dine knæ. Det ekstraordinære slid vil man kunne undgå med cykling, evt. på en motionscykel.

Kroppen får ikke ‘stød op igennem kroppen’ under cykling. Samtidig er det værd og nævne, at kroppens belastning er forholdsvis jævn gennem hele aktiviteten. Du skåner din eled og muskler betragleigt med denne motionsform.

Man anbefaler ligeså cykling på motionscykel til svage personer der ikke kan og bør dyr hård motion. ‘Svage personer’ kan dække over mange, men det handler i bund og grund om ældre eller folk med rygproblemer-og smerter.

Personer der er under genoptræning efter en skade kommer ligeså ofte på en motionscykel under genoptræning med en professionel.

Der er mange gode ting og sige om cykling. Man bør dog være opmærksom på, at man sidder i den samme stilling hele vejen igennem aktiviteten. Man bør derfor om muligt supplere sin cykling med anden bevægelse. Variation i træning er vitalt for kroppens udvikling.

Guide: Få fuldt udbytte af din træning på motionscykel

Der er ingen tvivl om, at cykling for mange er en noget ensformig motionsform. De fleste der allerede i hverdagen transporterer sig til studiet, job eller lignende i vil måske finde det endnu mere trivielt og skulle sætte sig op på en motionscykel når de kommer hjem. Måske de tilmed har ‘opfyldt’ Sundhedsstyrelsen anbefalinger? Hvorom alt er; man kan gøre tiden på sin motionscykel spændende og dermed få mest udbytte heraf!

  • Du skal udfordre dig selv
  • Stil dig op i pedalerne
  • Prøv kræfter med intervaltræning

Derfor skal du udfordre dig selv

Det første gode råd vil være, at man skal udfordre sig selv og ikke blot ‘køre på det niveau man kan’, men man skal lige over barren og udfordre sin tid i pedalerne.

Du kan øge modstanden undervejs eller måske gradvist øge den ved begyndelsen af hver træningssæt. Når du får udfordret dig selv vil du opleve en højere puls og dermed øget aktivering af dine muskler. Så oplever du måske fra tid til anden at du har alt for meget fart på - så øg modstanden på din motionscykel. Så får du lidt mere modstand og skal dermed kæmpe lidt mere for det.

Det skal være sjovt og man kan jo altid skrue lidt ned igen…

Derfor skal du stille dig op i pedalerne

Bliver det for trivielt kan du med stor fordel stille dig op i pedalerne. Måske blot et par minutter eller indtil du har behov for og sidde ned igen. Husk lige at træde bare lige 10 gange mere i pedalerne efter du har vurderet, at ‘nu kan du ikke mere’. Det kan du!

De fleste moderne motionscykler har i dag en indbygget cykelcomputer. På denne computer kan man ofte vælge mellem en række træningsprogrammer. Nogle motionscykler har mere ‘spændende’ programmer end andre. Forestil dig f.eks. og se din vej op af et bjerg under Tour De France… Det er f.eks. en af de virtuelle oplevelser man kan få med en motionscykel.

Derfor skal du prøve intervaltræning

Er du ved og træde død i pedalerne på din motionscykel, har du øget modstanden og alle de andre finesser man kan praktisere? Så er det tid til og afprøve intervaltræning. Her vil du med garanti få sved på panden!

Hvis du virkelig vil forbedre din kondition og få pulsen helt op i det røde felt bør du læse med her. Jeg er slet ikke i tvivl. Intervaltræning er en af de mest effektive måder og anvende sin motionscykel på. Det er ligeså intervaltræning på cykel man udfører i spinningtimerne i et fitnesscenter.

Hvad er intervaltræning? Intervaltræning er kort fortalt en træningsform hvor du bliver presset til og yde dit maksimale i kort tid af gangen. Efter en intens session tager man en pause i et mere moderat tempo, men man stopper selvfølgelig ikke. Det er så denne sekvens man gentager X antal gange indtil ens træningssæt er ovre.

Du vil få tvunget pulsen helt op i det røde felt og efterfølgende ned på et mere moderat niveau - igen og igen. Du bestemmer selvfølgelig selv hvor lange eller korte dine intervaller skal være, men læg gerne et par sekunder oveni dit ‘maks’ - så er du ved og være der!

Mange motionscykler til hjemmetræning har en mulighed for et decideret intervalprogram. Programmet giver så besked når du skal op i pedalerne og give den fuld gas - og igen når du må slappe lidt af igen.

Griber man mulighederne ved intervaltræning på en motionscykel korrekt an og får man presset sig selv ‘nok’ - så vil man kunne spare sig selv for mange, mange timers triviel træning. Intervaltræning på motionscykel er effektivt som bare pokker!

Motionscykel forbrænding: Så mange kalorier kan du forbrænde i pedalerne

  • Kvinder, 60-65 kg forbrænder 18 kalorier /km
  • Mænd, 70-80 kg forbrænder 20 kalorier /km

De fleste af os dyrker motion for og holde og slanke og sunde. I dette regnestykke vil forbrænding af kalorier være et uundgåeligt emne. I bund og grund handler vægttab om, at man forbrænder flere kalorier end man indtager. Det store spørgsmål er så hvor meget man indtager og hvor meget man om muligt kan forbrænde.

Videnskab.dk fortæller at de fleste ‘normale’ mennesker har en maks forbrænding på 600 kalorier i timen uanset hvordan vi tager os til. 600 kalorier svarer til en hel plade Marabou chokolade.

Er man derimod atlet eller meget aktiv sportsudøver vil man kunne presse sin krop helt op til og kunne forbrænde mellem 1.000 og 1.200 kalorier i timen. Wow!

Kalorieforbrænding hos mænd og kvinder

De ‘fysiske rammer’ har også en betydning. Så der er forskel på både anbefalet dagligt indtag samt mulig forbrændingen alt efter om man er mand eller kvinde. Sundhedsstyrelsen anbefaler:

  • At mænd indtager 2.500 kalorier om dagen
  • At kvinder indtager 2.000 kalorier om dagen

Ovenstående tal gælder for dem der vil ramme et nogenlunde ligevægtsindtag.

Når vi hopper i pedaler på en motionscykel får vi også forskelligt output alt efter køn. Vi forbrænder mellem 18-20 kalorier per kilometer vi træder i pedalerne.

Hvis du øger din fysiske aktivitet markant med enten motionscykel eller anden aktiv motionsform bør du huske og få rigeligt med mad - og kalorier. Det handler om at din krop skal have rigeligt med næring for og holde sig kørende. Øger du udelukkende din aktivitet, men ikke dit indtag af mad - så vil det i teorien kunne hæmme dit vægttab da kroppen kører på lavt blus og vil holde på al den energi den kan. Herunder dit fedt.

Får du ikke nok næring til kroppen vil din præstation på en motionscykel ligeså udeblive.

Bedøm denne artikel
159 stemmer, gennemsnit 4.6 / 5
Vi opdaterer løbende indholdet i vores artikler med ny viden. Dette for at holde dem opdateret og mest aktuelle. Denne artikel er senest opdateret den 18. november 2020. Artiklen blev oprindeligt udgivet den 19. juni 2020.