Bedste Træningsbænk: Få trænerens guide til valg af træningsbænk

Hvis vores sunde fornuft (- eller måske dårlige samvittighed) ikke dagligt påminder os om vigtigheden af, at holde vores muskler sunde og stærke med styrketræning - så skal medierne nok gøre sin del. Der er ingen tvivl om, at styrketræning i en eller anden grad er vigtigt for en sund krop. Medlemskabet til det lokale fitnesscenter kan hurtigt blive en dyr affære og hvilke muligheder har man så? Du kan finde den bedste træningsbænk til hjemmetræning!

Bedste Træningsbænk: Få trænerens guide til valg af træningsbænk

🥇Dagens tilbud på træningsbænk

"✔ Til træning af hele kroppen✔ Pladsbesparende✔ Maks. 150 kg"

1999 kr.
4999 kr.

Derfor bør du overveje en træningsbænk til hjemmetræning!

En god træningsbænk i hjemmet - måske kombineret med et par gode håndvægte eller vægtskiver kan gøre forskellen. Forskellen på hvorvidt man får trænet i en eller travl hverdag eller vælger den nemme løsning uden den daglige motion.

Mange anser ‘rejsen’ fra hjemmet til fitnesscentret som en tidssluger. Man skal pakke sin sportstaske, man skal ud af døren og derhen, klæde om og langt om længe kan man sætte sig ved en styrketræningsmaskine og komme i gang. Forestil dig, at du blot kunne skubbe en træningsbænk ud i rummet - lægge dig og begynde din træning med det samme. Det vil være en situation de fleste kan overkomme!

Her I artiklen vil jeg komme omkring et par af de træningsbænke til hjemmebrug, som jeg selv og mine medskribenter her hos Sports-Bay har stiftet bekendtskab med.

Hvad er en træningsbænk?

Et jernstativ med en blød ‘madras’ på toppen. Mere præcis kan en træningsbænk nok ikke beskrives…

Går du en tur i dit lokale fitnesscenter vil jeg næsten garantere dig, at du støder på mange, mange træningsbænke. De vil både stå ‘alene’ og i forbindelse med f.eks. et squat rack. Har man en træningsbænk til rådighed kan man træne de fleste muskelgrupper i kroppen.

Helt grundlæggende er en træningsbænk - udover min materialistiske beskrivelse i toppen - et fitnessredskab der kan styrke kroppen. Man kan styrke stortset alle muskelgrupper alt efter hvilken træningsøvelse man begiver sig ud i.

Der findes træningsbænkde der er låst i en vandret position og varianter hvor man kan justere ryggen i forskellige grader alt efter øvelse og behov. Jeg er slet ikke i tvivl om, at hvad enten du begiver dig ned i et fitnesscenter eller køber en træningsbænk til hjemmebrug, at du vil kunne udføre en lang række styrkeøvelser med udgangspunkt i blot dette ene fitnessredskab. Det er et utroligt alsidigt redskab, som giver mange muligheder!

Vælg den rette type træningsbænk

Som jeg kort berørte i forrige afsnit findes der forskellige typer af træningsbænke. Nogen kan justeres hvor andre er låste i f.eks. en vandret position. Til hjemmebrug vil jeg altid anbefale en justerbar træningsbænk da den alt andet lige vil give langt flere muligheder. Udover de fysiske rammer bør man også overveje sit prisniveau.

Jeg har gennem tiden nok selv ejet en 2-3 fitnessbænke der har været flittigt brugt derhjemme. Herudover har jeg afprøvet mange forskellige mærker og modeller når jeg har trænet i forskellige fitnesscentre landet over. Jeg har altid selv lagt stor vægt på, at den i min optik bedste træningsbænk har været stabil. En fast træningsbænk giver den bedste ro til udførsel af sine træningsøvelser. Det er afgørende!

Fladbænk træningsbænk

Dette er typen af træningsbænk, som jeg før omtalte; værende ‘låst i en vandret position’. Man får et godt udgangspunkt for stabile øvelser uden ‘rysten’ i hverken stel eller arme, men man er begrænset på sit udvalg i øvelser.

En fladbænk er dog utrolig stabil og er specielt god til trænings af bryst, ryg og mave.

  • En fladbænk er ikke justérbar, men konstant i en vandret position
  • Utrolig stabil træningsbænk
  • God til træning af bryst, ryg og mave

Skåbænk træningsbænk

En skråbænk er formentlig den mest almindelige type af træningsbænke. Jeg vil ligeså vove den påstand, at det er en bedste træningsbænk til hjemmetræning qua sin mulighed for at blive justeret. Man kan let justere vinklen på ryggen alt efter behov.

  • En skråbænk kan justeres i ryggen
  • Den mest almindelige træningsbænk i hjemmet og i fitnesscentret
  • Giver mange muligheder for træning i hjemmet

Multibænk træningsbænk

En multibænk er en opgradering af en traditionel træningsbænk. Med en multibænk vil man ofte få et stativ til fralægning af sin vægtstang o.l. monteret på selve bænkens stel. Jeg synes dog altid at denne type af træningsbænk har været en nok vakkelvorn affære. Det har aldrig helt ramt mig.

Der er ingen tvivl om, at man med en multibænk får flere muligheder end med en klassisk model. Prisen stiger ofte i takt med udformning på bænken. Hvis du ikke påtænker tunge løft og store vægtstænger ville jeg blot vælge en traditionel model.

  • En multibænk kan justeres i ryggen
  • Ofte udstyret med stativ til fralægning af vægtstang
  • Giver mulighed for tungere brystløft med vægtstang

Derfor er træningsbænkens vægt vigtig

De fleste træningsbænke fremstår robuste. Denne robusthed kan hurtigt misfortolkes. De er helt korrekt stærke og kan klare det meste, men skal man træne meget tungt bør man måske tjekke vægten en ekstra gang. Husk og tjekke om bænkens anførte maks vægt er med eller uden udøveren, dig.

Når man skal vælge den bedste træningsbænk til ens behov bør man derfor vælge en model der som minimum kan tage ens egen vægt + en 20-30 kg hvis du spørger mig. Man kan selvfølgelig have in mente, at man (måske og forhåbentligt) kan få et behov for ekstra vægt på et tidspunkt.

En øget vægt betyder ofte mere styrke. Man bør derfor også vælge en træningsbænk der kan tåle denne udvikling. Når vi kort berører emnet ‘vægt’ bør man i min optik også kende forskellen på meget og lidt vægt sammenholdt med teknikken. Jeg vil altid hellere give mine klienter en lavere vægt og en bedre teknik - frem for en høj vægt med dårlig teknik…

4 fordele ved træningsbænke

At finde den bedste træningsbænk til hjemmetræning kan være én ting, men at overbevise sig selv om hvorfor man bør købe en kan være en anden. Måske du også lige skal have overbevist en better half…

Det er de færreste der nok lige har et ekstra værelse til et ægte home gym der står klar til dit fitnessudstyr. Det vil derfor for de fleste være et tilvalg af træningsbænk, men måske fravalg af noget andet i hjemmet. Jeg vil her give dig 4 fordele ved og have en træningsbænk i hjemmet.

PS. behøver jeg og sige, at jeg selv har en træningsbænk til og stå derhjemme?

Varieret træning med en træningsbænk

De fleste personlige trænere vil formentlig give mig ret i, at man bør træne forskellige øvelser når man styrketræner. Det handler om at udfordre sine muskler på nye måder og aldrig lade dem slappe af og vænne sig til en bestemt øvelse eller træningssæt. Du vil formentlig også selv miste lysten hvis dit træningssæt bliver for ensformigt og kedeligt. En afledt effekt heraf vil formentlig være, at du dropper træningen. Det må ikke ske! :-)

Generelt ser er det vigtigt at man træner hele kroppen - fra top til tå. Når det kommer til variation i sine øvelser kan en træningsbænk være det perfekte sidekick. Har får man nemlig mulighed for og udføre mange forskellige øvelser.

Hvad der er den bedste træningsbænk for netop dig kan være en konklusion på mange punkter. De fleste modeller er gode til overkropsøvelser, men de kan ligeså bruges til mave, ben osv. hvis man er kreativ. Jeg vil derfor ikke lade et træningssæt afgøre hvilken model jeg endte op med.

Man kan opnå et varieret træningssæt med stort set alle bænke til træning. Man kan variere belastningen og følge sin naturlig udvikling og øge den når man bliver mere øvet og stærkere. Det er netop fordelen ved en træningsbænk, at man ikke er bundet op på og skulle forny et større fitness rack. Man kan blot købe nye vægtskiver og håndvægte.

En billig træningsbænk kan sagtens være et godt bud

Der findes træningsbænke i mange prisklasser. Om man vælger en billig træningsbænk eller en dyr gør afgjort noget for kvaliteten, men omvendt har de i selvfølgelig i sidste ende den samme funktion; de muliggør træning i hjemmet!

Har du søgt efter fitnessudstyr online - har du formentlig også stødt på eksempelvis løbebånd og crosstrainers. De er dyre og man har ikke samme muligheder for variation i sin hjemmetræning.

Den bedste træningsbænk er ikke nødvendigvis den dyreste. En god tommelfingerregel kunne være, at jo flere smarte features den får, des mere kommer man til og betale. Så overvej nøje om du har brug for alle de ekstra features. Slutteligt kan jeg konkludere, at man kan få utrolig meget kvalitet til yderst fornuftige priser hvis man ser sig lidt for og undersøger markedet.

Nemt at komme i gang med træning

Hvad enten du er nybegynder eller øvet kan du nemt og hurtigt komme i gang med træning i hjemmet når du har investeret den bedste træningsbænk der matcher dine ønsker og behov. Det kræver ikke nødvendigvis andet fitnessudstyr. Har du en telefon kan du nemt og hurtigt finde videoer på YouTube der forklarer fitnessøvelser med en træningsbænk. Der er mange - mange videoer!

Selv nybegyndere kan kaste sig ud i styrketræning af hele kroppen med en træningsbænk til rådighed. Man kan bruge sin kropsvægt, håndvægte og vægtstænger - herefter er det kun fantasien der sætter grænsen.

Spar plads i hjemmet

Alt er relativt. Er udgagspunkt i hjemmet intet fitnessudstyr vil en fitnessbænk selvsagt fylde mere. Gik man derimod med overvejelserne om en stor træningsmaskine er det et godt alternativ, som alt andet lige vil spare en plads i hjemmet!

Vil man kunne pakke træningsbænken helt væk eller lægge den under sengen bør man selvsagt finde en sammenklappelig træningsbænk. De findes derude! De fleste bænke er dog udstyret med hjul og kan derfor nemt rulles væk eller fra rum til rum.

Der sker der med kroppen når du styrketræner

Begynder man og styrketræne vil der ske en række fysiske ændringer ved kroppen. De fleste kan allerede dagen derpå se en KÆMPE forskel… det er ihvertfald den følelse man kan have i kroppen! Ser man realistisk på det går der nok en rum tid førend ens krop tager fysisk form. Over tid vil man forbedre sin styrke og sundhed på flere parametre.

Når man træner sine muskler vil man slide på musklerne, så der sker brist i muskelfibre og bindevæv. Frygt ej! Det er den efterfølgende hvile process, som mange desværre glemmer - hvor musklerne vil hele og blive stærkere. Jeg plejer og sige til mine klienter, at de skal lave kroppen hvilke to-tre dage efter et godt træningssæt. Specielt hvis de er nybegyndere.

Hviledage betyder ikke og betyde nul træning. Man kan altid løbe en tur, gå ned i vægt og tage flere gentagelser eller blot træne en anden muskelgruppe. Man kan sagtens træne flere dage i træk, man skal blot være opmærksom på, at man så kan nedbryde muskelvæv hurtigere end kroppen kan genopbygge det igen.

Bedre helbred og større udholdenhed

Er du nybegynder vil du formentligt opleve de største ændringer i helbred og udholdenhed efter en seks til otte uger. Du vil få bedre kontrol over dine muskler og opleve hvordan din teknik bliver bedre og bedre. Du vil hurtigt kunne løfte mere vægt.

Styrketræning har også den effekt, at det øger kroppens forbrænding. Når musklerne bliver stærkere vil deres evne til og forbrænde fedt også blive bedre. Endnu en gevinst ved træning er en øget udholdenhed.

Bedøm denne artikel
91 stemmer, gennemsnit 4.7 / 5
Vi opdaterer løbende indholdet i vores artikler med ny viden. Dette for at holde dem opdateret og mest aktuelle. Denne artikel er senest opdateret den 18. november 2020. Artiklen blev oprindeligt udgivet den 18. juni 2020.