Bedste Trampolin til nedgravning: Sådan gør du!

En trampolin til nedgravning sikrer timevis af sjov og underholdning for børn i alle aldre - tilmed også for alle os andre barnlige sjæle! Det er kun få år siden, at havetrampoliner virkelig fik deres gennembrud. Det er ikke altid man ønsker en stor trampolin stående i haven og fylde. Det er netop her, at en trampolin til nedgravning kan være det bedste valg. I artiklen vil jeg fortælle omkring sikkerheden, som er alfa og omega når vi snakker trampoliner og jeg vil give dig et par bud på hvilke nedgravningstrampoliner jeg personlig kan anbefale ud fra egen erfaring.

Bedste Trampolin til nedgravning: Sådan gør du!

🥇Dagens tilbud på trampolin til nedgravning

"JumpMaster er mærket, hvor der er stor fokus på sikkerhed og funktionalitet. Med den rektangulære nedgravningstrampolin får du en stor hoppeflade, hvor der er god plads til tricks og spring...."

2199 kr.
5999 kr.

En god nedgravet trampolin sikkerhed er alfa og omega - før du hopper!

Med en trampolin i haven er man sikret mange timers sjov og spas. Dertil er det sundt og sjovt at hoppe op i luften, lande på numsen, slå en kolbøtte i luften (for de mere øvede!) og alle de andre sjove lege en trampolin lægger op til.

Det er dog alfa og omega, at sikkerheden er i orden! Det kan være farligt og hoppe på en trampolin i haven. Overvejer man en trampolin til nedgravning er det specielt vigtigt og følge forskrifterne for ‘installationen’. Man skal følge brugsanvisningen til punkt og prikke. Det er ikke her, at man skal springe over hvor gærdet er lavest. Sikkerhedsstyrelsen har listet en række gode råd når man skal installere en nedgravningstrampolin i haven.

Sikkerhedsnet på en trampolin til nedgravning?

Jeg har tidligere set på den bedste havetrampolin med udgangspunkt i både den bedste jumpmaster trampolin og bedste berg trampolin, som jeg tidligere har skrevet om. Hvorvidt man skal have et sikkerhedsnet på sin trampolin eller ej - vil mit råde være, at man altid har et på. Har man en nedgravet havetrampolin er man selvsagt tættere på jorden, men med et godt sikkerhedsnet er man endnu mere sikker.

Nogen mærker anbefaler at man køber et sikkerhedsnet. Det er ikke et lovkrav.

Jeg ville dog aldrig lade mine børn springe i en trampolin uden sikkerhedsnet.

  • Det er ikke et lovkrav med et sikkerhedsnet på havetrampolinen, men en god idé!
  • Vælg et sikkerhedsnet der passer til din trampolin - hverken større eller mindre. Gå ikke på kompromis!

Må vores havetrampolin stå fremme året rundt?

Ja. Din havetrampolin - nedgravet eller ej - kan sagtens stå fremme året rundt.

Jeg selv klargør den dog til vinter ved og sikre mig, at den står ordentligt fast så den ikke kan blæse væk i en kraftig storm. Dertil plejer jeg og afmontere alt der kan afmonteres. Sikkerhedsnet, sikkerhedskanten o.l.

Har du en nedgravet trampolin kan den selvsagt ikke vendes om, men står den ‘oven på jorden’ kan man eventuelt vende den på hovedet.

  • En havetrampolin kan sagtens stå fremme året rundt
  • Afmonter sikkerhedsnet, sikkerhedskanten o.l. til vinteren for længere holdbarhed på disse dele

HUSK! Når solen igen titter frem og trampolinen skal i brug bør man vaske trampolinen med sæbevand for og fjerne eventuelle alger og anden belægning der kan gøre dens springdug glat.

Skal trampolinen nedgraves?

Vælger man en havetrampolin vil modellen afgøre hvorvidt det er muligt og nedgrave eller ej. Hvis den valgte model ikke er beregnet til nedgravning i haven ville jeg aldrig gøre det. Ønsker du en trampolin til nedgravning bør du gå specifikt efter dette når du skal ud og se på mulighederne. Det er ikke et lovkrav.

Undgå ulykker på trampolinen

Forholdsreglerne vi har herhjemme kan koges ned til et par simple punkter. Sundt fornuft er en god tommelfingerregel. Vores forholdsregler og sikkerhedsforanstaltninger herhjemme hedder sig:

  • Hop altid kun én person ad gangen
  • Hop aldrig uden lukket sikkerhedsnet
  • Forsøg aldrig på rotation i luften (saltomortaler)
  • Er du i tvivl om noget - spørg en voksen
  • Spørg altid en voksen inden I hopper

Ovenstående punkter kan måske tilpasses til jeres situation, men de hænger ved år efter år herhjemme. Vi har i de tidlige år også altid set på mens de hoppede. Så kunne vi tilpasse deres adfærd løbende. Det giver også anledning til god snak resten af dagen hvis det hoppende barn bliver bekræftet i sine færdigheder på en havetrampolin!

Vælg den bedste trampolin til nedgravning

Det handler i bund og grund om, at man med en trampoling til nedgravning kan udnytte den ekstra plads i haven uden og skulle gå på kompromis med det visuelle. En stor havetrampolin den der ‘oven på’ jorden har alt andet lige et - tja, andet udtryk - end en der er nedgravet.

Herhjemme har vi gennem tiden haft en del forskellige havetrampoliner. I sommerhuset har vi en nedgravet. Jeg vil mene at vi til hver en tid har fundet den bedste havetrampolin til øjeblikkets behov.

Jeg vil give dig et par punkter, som jeg mener du bør være opmærksom på inden du investerer i en trampolin:

  • Trampolinens fjedre
  • Trampolinens vægt
  • Stellets materiale
  • Springdugens kvalitet
  • Trampolinens kantpude
  • Antal hoppere

Trampolinens fjedre

Jo flere fjedre des bedre! Har du udset dig en eller flere modeller bør du sammenligne antallet af fjedre på trampolinen. Det handler helt kort og kontant om, at få fleste fjedre for pengene.

En trampolin til nedgravning eller stående frit i haven med mange fjedre vil give en langt bedre hoppe-oplevelse end en med få. Som det ser ud i dag er ‘mange fjedre’ også tegn på høj kvalitet. Man bør selvfølgelig også se på fjedrenes kvalitet og tykkelse. En god tommelfingerregel vil være, at des kraftigere fjedre des flere kg kan hoppe på trampolinen.

Trampolinens vægt

En god trampolin til nedgravning bør veje en del. Det vil gøre den stabil og sikker. De helt billige trampoliner til nedgravning vejer en 50-70 kg. Du bør gerne se dig om efter en model der vejer minimum 90 kg. eller mere. Du skal jo alligevel ikke flytte rundt på den når den først er nedgravet…

Stellets materiale

Da de fleste trampoliner i de danske haver står ude året rundt handler det om, at finde en model hvor stellets materiale er godt og solidt. Stellet skal kunne modstå vind og vejr året rundt. Er fundamentet i orden vil både hoppe-oplevelse og trampolinens levetid øges gevaldigt.

Man bør vælge en model med galvaniseret stållag på både inder-og ydersiden. Vælger du en trampolin til nedgravning med en godt stel vil den holde og give glæde i mange, mange år fremover!

Springdugens kvalitet

Fjedrene er selvsagt vigtige, men trampolinens springdug er mindst ligeså vigtig. En god springdug giver gode oplevelser og hop. Se efter tykkelsen på selve dugen og antallet af syninger. En springdug med mange syninger og en god tykkelse vil alt andet lige holde i længere tid.

Herhjemme har vi en regel om, at man altid lige skal gå en runde og se om alle fjedre sidder på springdugen. Vi har endnu ikke oplevet det var tilfældet, men man bør altid sikre sig, at dugen er fæstnet ordentligt til stellet hele vejen rundt.

Trampolinens kantpude

Kantpuden er sikkerhedskanten der ligger hele vejen rundt om trampolinen. Den ligger ovenpå fjedrene og sikrer at man ikke rammer en fjeder hvis man får hoppet sig helt ud til kanten.

En god og bred kantpude giver god sikkerhed på en trampolin til nedgravning og mindsker risikoen for skader.

Antal hoppere

Herhjemme hopper vi altid kun én person ad gangen. Dog kan nogle hjem have andre regler. Er ønsket at man skal kunne hoppe flere på trampolinen af gangen bør man vælge en model der er ekstra slidstærk og kan klare belastningen. Er der tale om børn vil det typisk ikke være et problem. Men børn kombineret med voksne kan hurtigt øge kiloene der hoppes med.

Trampolin til nedgravning hvordan?

Det er faktisk ikke spor svært. Der er en lang række åbenlyse fordele ved og grave trampolinen ned i haven. Man får bedre udsyn og man slipper for bøvlet med en trampolin stige man skal kravle op af inden hopperiet kan begynde. Herudover vil højden fra springdug til jorden minimeres.

Derfor skal man vælge en trampolin til nedgravning:

  • Bedre udsyn i haven
  • Man slipper for en trampolin stige
  • Kortere afstand fra springdug til jorden

Sådan gør du: nedgravning af trampolin i haven

Valg af placering:

  1. Vælg en placering i haven hvor der hverken er rør eller ledninger i jorden
  2. Er jorden sandet bør man stive siderne af med jordsikringssten. Den bedste jord vil være leret. Man bør dog altid ved sæsonstart sikre sig, at siderne er lige og ikke sunket sammen.
  3. Undgå en placering hvor der er meget vand. Jorden skal være fast.
  4. Placer ikke trampolinen i nærheden af buske, træer eller hårde belægninger (træterrasse, fliseterrasse, indkørsel o.l.)

Før du graver:

  1. Før du begynder og grave bør du lægge springdugen ud på græsset. Fornem om placeringen er korrekt. Du kan evt. afmærke cirklen med et par pinde eller lignende. Så ved du også hvor der skal graves.
  2. Et godt tip. Placér en pløk i midten af cirklen. Bind en snor fast på pløkken og en spraydåse i den anden ende. Afstand fra pløk til spraydåse skal selvsagt være halvdelen af springdugens diameter. Før så dåsen rundt i en cirkel alt i mens du sprayer. Det giver en god markering af det forestående hul.

Udgravningen:

  1. Du kan enten grave ud til en trampolin med en spade eller spendere lidt ekstra på en gravko der kan lave hullet.
  2. Udgravningen skal være plan og i vatter. Højden på midten skal være den samme ude i siderne. Kanterne skal være lodrette.
  3. Grav en frihøjde der er nogenlunde tilsvarende trampolinens højde. Kanterne skal graves lodrette i hele rullet.
  4. Der skal være 10-15 centimeters luft mellem jord og trampolinkanten.
  5. Læg en fiberdug i bunden af hullet og undgå dermed uønsket ukrudt der skal luges og fjernes.
  6. Trampolinen skal stå helt vandret. Det kan være en fordel og placere trampolinens stel på et par fliser.

God fornøjelse med nedgravning af trampolin i haven! Jeg har selv gravet to ned i mit liv. Det er et stort arbejde, men det hele værd!

Bedøm denne artikel
62 stemmer, gennemsnit 4.9 / 5
Vi opdaterer løbende indholdet i vores artikler med ny viden. Dette for at holde dem opdateret og mest aktuelle. Denne artikel er senest opdateret den 18. november 2020. Artiklen blev oprindeligt udgivet den 18. juni 2020.